تخمین پارامترهای کیفی لیموشیرین (Citrus limetta) با استفاده از روش غیرمخرب طیف‌سنجی Vis/SWNIR

Authorsسید احمد میره ای-شهرام مومکش-مرتضی صادقی-مجید ناظری
Journalمهندسی بیوسیستم ایران
Paper TypeFull Paper
Published At۲۰۱۷-۱-۰۱
Journal GradeScientific - research
Journal TypeTypographic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal IndexISC

Abstract

مؤلفه‌های مختلفی برای تعیین رسیدگی و کیفیت لیموشیرین معرفی شده‌اند که از مهمترین آن‌ها می‌توان به مقدار مواد جامد محلول (SSC)، اسیدیته قابل تیتر (TA) و رطوبت (MC) اشاره کرد. در این تحقیق، با استفاده از روش غیرمخرب طیف‌سنجی مرئی-فروسرخ نزدیک طول موج کوتاه (Vis/SWNIR)، تخمین پارامترهای SSC، MC و TA لیموشیرین مورد مطالعه قرار گرفت. طیف 120 نمونه لیموشیرین در محدوده‌ی طول موج 400 تا 1100 نانومتر در دو وضعیت تقابلی و عبوری جمع‌آوری شدند. اثر پیش پردازش‌های مختلف نظیر الگوریتم ساویتسکی-گولای (SG)، تصحیح پراکنش افزاینده (MSC)، تصحیح خط پایه (BC)، متغیر نرمال استاندارد (SNV)، مشتق اول (1st Derivatives) و ترکیبی از این روش‌ها مورد بررسی و پیش پردازش مناسب برای مدل‌سازی با روش حداقل مربعات نسبی (PLS) انتخاب شد. براساس نتایج بدست آمده، مدل‌های تخمین SSC و MC در مد تقابلی و TA در مد عبوری منجر به بهترین نتایج شدند. همچنین در بین سه پارامتر مورد بررسی، بهترین نتایج به ترتیب برای SSC، MC و TA حاصل شد. SSC با ضریب همبستگی (rp) 87/0 و ریشه میانگین مربعات خطای پیشگویی (RMSEP) 5/0 درجه بریکس، MC با rp برابر 88/0 و RMSEP برابر 57/0 درصد و TA نیز با rp برابر 74/0 و RMSEP برابر 0076/0 درصد پیشگویی شد. کلمات کلیدی: تقابلی، عبوری، پیش پردازش، حداقل مربعات نسبی، ضریب همبستگی، ریشه میانگین مربعات خطا