مروری بر راهکارهای مبتنی بر نانوفناوری برای افزایش کیفیت فرآورده‌های لبنی

Authorsفریبا شفیعی,نرگس نیکوفرد,حسین نیکوفرد
Journalدنیای نانو
Page number23
Volume number20
IFثبت نشده
Paper TypeFull Paper
Published At2025-01-20
Journal GradeScientific - research
Journal TypeElectronic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal IndexISC

Abstract

قرار گرفتن در معرض آلودگی با طیف وسیعی از میکروارگانیسم‌های فاسدکننده باعث تلفات قابل‌توجه محصولات لبنی می‌شود. همچنین افزایش کیفیت و بهبود طعم محصولات لبنی از مسائل مورد توجه در جامعه و صنعت می‌باشد. روشهای حرارتی شامل پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون کارایی بالایی در غیرفعال کردن میکروارگانیسم‌های فاسدکننده دارند ولی در بعضی موارد باعث تغییر رنگ، طعم و از دست رفتن مواد مغذی می‌شوند. به علاوه، راهکارهایی در برابر آلودگی مجدد محصولات لبنی مورد نیاز است. برای حل یا کاهش این مشکلات، نانوفناوری روش‌های جایگزین یا مکملی را در سال‌های اخیر ارایه داده است. در این مقاله، مروری بر فناوری¬های غیر¬حرارتی مانند پلاسمای سرد و نانوحباب و کاربردهای آن¬ها در زمینه مواد لبنی صورت می‌گیرد. فناوری‌های غیرحرارتی، فرآوری شیر را در زمان کوتاه و دمای پایین انجام می‌دهند. از این نظر، حداقل تغییر یا عدم تغییر در طعم و مواد مغذی ضروری ایجاد می‌کنند. استفاده از بسته¬بندی‌های فعال با نانوساختارهای ضدباکتری برای جلوگیری از آلودگی ثانویه و رشد باکتری‌ها مورد توجه است. در مقاله حاضر، مروری بر خواص ضدباکتری نانوذرات نقره و اکسید روی در غیرفعال کردن میکروب¬ها می‌شود. سپس، استفاده از آنها در بسته‌بندی در مقیاس پژوهشی و صنعتی برای افزایش عمر محصولات لبنی مورد توجه قرار می‌گیرد.

tags: محصولات لبنی، پلاسمای سرد، نانوحباب، بسته‌بندی فعال، نانوساختارهای ضد باکتری