بررسی ترکیب های شیمیائی اسانس و فعالیت ضدمیکروبی عصاره گیاه دارویی در منطقه قمصر کاشان Acinos graveolense (M. B.) Link

Authorsحسین بتولی,عبد الرسول حقیر ابراهیم آبادی,ناهید سادات حقیقی
Journalاکوفیتوشیمی گیاهان داروئی
Page number۶۴
Volume number۶
IFثبت نشده
Paper TypeFull Paper
Published At۱۳۹۷/۰۱/۱۵
Journal GradeScientific - research
Journal TypeElectronic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal IndexISC

Abstract

چکیده دارای گونه های بوتهای-علفی متعددی است که ،(Lamiaceae) متعلق به خانواده نعنا (Acinos Miller.) " جنس "آویشنک تاکنون بالغ بر 10 گونه از این جنس در جهان و تنها دو گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق ترکیب های شیمیائی مورد بررسی قرار گرفته است. Acinos graveolense (M. B.) Link " اسانس و فعالیت ضدمیکروبی عصاره گیاه "آویشنک سرشاخههای گلدار گیاه در بهار 1393 از گُستره رویشگاههای طبیعی واقع در منطقه قمصر کاشان، جمع آوری و در شرایط اسانس گیری شدند. برای شناسائی (SDE) آزمایشگاه خشک و به روش تقطیر و استخراج با بخار همزمان با حلال آلی و گاز کروماتوگرافی متصل شده به طیف سنج جرمی (GC) ترکیب های تشکیل دهنده اسانس، از دستگاه های گاز کروماتوگرافی استفاده شد. عصارهگیری به روش حرارت و با استفاده از حلال متانول انجام گرفت. اثر ضدمیکروبی عصاره متانولی (GC/MS) گیاه به دو روش دیسک دیفیوژن و روش حداقل غلظت مهارکننده رشد علیه یازده میکروارگانیسم مورد بررسی قرار گرفت. 0 درصد وزنی/وزنی بدست آمد. 27 ترکیب شیمیائی در اسانس گیاه آویشنک شناسائی شدند. اجزای اصلی / راندمان اسانس 1 7 درصد)، ترانس / 8 درصد)، کاریوفیلن اکساید ( 5 / 56 درصد)، بیسیکلوژرماکرن ( 7 / اسانس به ترتیب شامل: ژرماکرن-دی ( 6 3 درصد) بودند. بخش عمدهای از ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس سرشاخههای گلدار / 4 درصد) و لیمونن ( 4 / کاریوفیلن ( 5 ،Klebsiella pneumounia) گیاه، سسکوئیترپنهای هیدروکربنی بودند. عصاره گیاه آویشنک در سه مورد از میکروارگانیسمها فعالیت ضدمیکروبی مختصری نشان دادند. به دلیل بالا (Salmonella paratyphi- Aserotype و Staphylococcus epidermidis بودن مقادیر سسکوئیترپنهای موجود در اسانس این گونه و بهواسطه فعالیت ضدمیکروبی این نوع سسکوئیترپن، اندامهای هوایی گیاه آویشنک پتانسیل مناسبی برای استفاده در تهیه داروهای ضدمیکروبی با منشاء طبیعی دارد.

tags: آویشنک، آنتی باکتریال، اسانس، ژرماکرن- دی، قمصر کاشان