بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنولی و ارزیابی اثر ضد اکسیدان عصاره برگ و گل گیاه Echium italicum L

Authorsزهرا دشتی زاده,عبد الرسول حقیر ابراهیم آبادی,اعظم منفرد,سید احمد میرشکرایی,ثمانه حیدری
Journalدوفصلنامه شیمی آلی
Page number۹۷
Volume number۱
IFثبت نشده
Paper TypeFull Paper
Published At۱۴۰۱/۰۲/۱۸
Journal GradeScientific - research
Journal TypeElectronic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of

Abstract

مقدمه: گیاه Echium italicum L. ا ز خانواده Boriginaceae ی کی از چهار گونه موجود از جنس Echium )که در ایران آن را به نام گاوزبان میشناسند( محسوب میشود. مطالعات گیاهشناسی حاکی از فعالیت ضد اکسیدان قوی بعضی از گیاهان است و استفاده افراد از این گونههای گیاهی آنها را در مقابل خطرات بیماریهای ناشی از تشکیل اکسیدانها در بدن مقاوم مینماید. در این پژوهش، ظرفیت ضد اکسیدان عصارههای برگ و گل گیاه Echium italicum L. حاصل از رویشگاهی طبیعی در ایران مورد بررسی قرار گرفت. عصارههای گیاه با استفاده از سوکسله و حلال متانول استحصال شد. خاصیت ضد اکسیدان عصارهها با استفاده از آزمونهای DPPH ، بیرنگ شدن بتا کاروتن در حضور لینولئیک اسید و بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنولی با استفاده از آزمون فولین سیوکالتیو مورد ارزیابی قرار گرفت. عصارههای برگ و گل به ترتیب با بازده وزنی وزنی 3112 % و 12134 % به دست آمدند. در ارزیابی - خاصیت ضد اکسیدان در آزمون DPPH مقادیر 50IC به ترتیب 143111 ( میکروگرم بر میلیلیتر برای عصاره برگ و ± 32111±1101 ( و ) 1141 ( گل به دست آمد که در مقایسه با 50IC حاصل برای ضد اکسیدان استاندارد BHT 17193 میکروگرم بر میلیلیتر( نشاندهنده فعالیت ضد اکسیدان ± 4114( بالاتر عصاره برگ است. درصد مهار لینولئیک اسید برای عصاره برگ و گل به ترتیب 19133 % و 01190 % به دست آمد که در مقایسه با درصد مهار لینولئیک اسید توسط BHT با مقدار 17102 %، نشاندهنده فعالیت ضد اکسیدان بالای عصارهها است. مقدار تام ترکیبات فنولی برحسب معادل گالیک اسید در عصارههای برگ و گل به ترتیب 31113 و 24131 میکروگرم بر میلیگرم به دست آمد. نتایج بهدستآمده نشان میدهد که فعالیت ضد اکسیدان برگ و گل گیاه در مقایسه با اثرات مشابه از BHT ، قابلتوجه است. لذا برگ و گل گیاه

tags: گاوزبان، خاصیت ضد اکسیدان، آزمون DPPH ، آزمون فولین سیوکالتیو، آزمون بتاکاروتن