| Authors | زهرا دشتی زاده,عبد الرسول حقیر ابراهیم آبادی,اعظم منفرد,سید احمد میرشکرایی,ثمانه حیدری |
| Journal | دوفصلنامه شیمی آلی |
| Page number | ۹۷ |
| Volume number | ۱ |
| IF | ثبت نشده |
| Paper Type | Full Paper |
| Published At | 1401/02/18 |
| Journal Grade | Scientific - research |
| Journal Type | Electronic |
| Journal Country | Iran, Islamic Republic Of |
Abstract
مقدمه: گیاه Echium italicum L. ا ز خانواده Boriginaceae ی کی از چهار
گونه موجود از جنس Echium )که در ایران آن را به نام گاوزبان میشناسند(
محسوب میشود. مطالعات گیاهشناسی حاکی از فعالیت ضد اکسیدان قوی
بعضی از گیاهان است و استفاده افراد از این گونههای گیاهی آنها را در مقابل
خطرات بیماریهای ناشی از تشکیل اکسیدانها در بدن مقاوم مینماید. در این
پژوهش، ظرفیت ضد اکسیدان عصارههای برگ و گل گیاه Echium italicum L. حاصل از رویشگاهی طبیعی در ایران مورد بررسی قرار گرفت.
عصارههای گیاه با استفاده از سوکسله و حلال متانول استحصال شد. خاصیت
ضد اکسیدان عصارهها با استفاده از آزمونهای DPPH ، بیرنگ شدن بتا
کاروتن در حضور لینولئیک اسید و بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنولی با
استفاده از آزمون فولین سیوکالتیو مورد ارزیابی قرار گرفت. عصارههای برگ و
گل به ترتیب با بازده وزنی وزنی 3112 % و 12134 % به دست آمدند. در ارزیابی -
خاصیت ضد اکسیدان در آزمون DPPH مقادیر 50IC به ترتیب
143111 ( میکروگرم بر میلیلیتر برای عصاره برگ و ± 32111±1101 ( و ) 1141 (
گل به دست آمد که در مقایسه با 50IC حاصل برای ضد اکسیدان استاندارد
BHT 17193 میکروگرم بر میلیلیتر( نشاندهنده فعالیت ضد اکسیدان ± 4114(
بالاتر عصاره برگ است. درصد مهار لینولئیک اسید برای عصاره برگ و گل به
ترتیب 19133 % و 01190 % به دست آمد که در مقایسه با درصد مهار لینولئیک
اسید توسط BHT با مقدار 17102 %، نشاندهنده فعالیت ضد اکسیدان بالای
عصارهها است. مقدار تام ترکیبات فنولی برحسب معادل گالیک اسید در
عصارههای برگ و گل به ترتیب 31113 و 24131 میکروگرم بر میلیگرم به
دست آمد. نتایج بهدستآمده نشان میدهد که فعالیت ضد اکسیدان برگ و گل
گیاه در مقایسه با اثرات مشابه از BHT ، قابلتوجه است. لذا برگ و گل گیاه