اثر عصاره اندام هوایی تاغ (Haloxylon ammodendron ) بر جوانه¬زنی و برخی ویژگی¬های مرفوفیزیولوژیکی بذر قره داغ (Nitraria schoberi L.)

Authorsرضا دهقانی بیدگلی
Journalتحقیقات بذر
Page number۵۸
Volume number۷
Paper TypeFull Paper
Published At۱۳۹۶/۱۱/۲۲
Journal GradeScientific - research
Journal TypeElectronic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal IndexSID ,PubMed

Abstract

جوانهزنی اولین مرحله رشد گیاهان میباشد که متاثر از شرایط محیطی نیز میباشد. در این میان اثر آللوپاتیک گیاهان بر جوانهزنی بذور از موضوعاتی است که نیاز به بررسی دارد. بهمنظور بررسی تأثیر آللوپاتی عصاره اندام هوایی تاغ بر جوانهزنی گیاه قره داغ، پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. در این پژوهش عصاره آبی تاغ با غلظتهای صفر، 52/1 ،2/5 ،2 ،11 و 12 گرم در لیتر از اندام هوایی تهیه و تأثیر آنها بر جوانهزنی بذرهای قره داغ بررسی شد نتایج این پژوهش نشان داد که جوانهزنی قرهداغ تحت تاثیر غلظتهای متفاوت عصاره آبی اندام هوایی تاغ دارای تفاوتهای معنیداری میباشد. با افزایش غلظت تیمارها، درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، شاخص بنیه بذر، طول ریشهچه و ساقهچه کاهش یافتند. تیمارهای مختلف عصاره اندام هوایی تاغ، اثر بازدارندگی متفاوتی بر روی صفت جوانهزنی قره داغ داشت، اما در کل همگی اثر کاهشی دارند. بالاترین بازدارندگی در غلظتهای 11 و 12 گرم در لیتر عصاره آبی مشاهده گردید تیمار 12 بیشتر از بقیه تیمارها رشد گیاه را متوقف کرد بهطوریکه تعداد بذرهایی که جوانهزده بودند و همچنین طول گیاهچه نسبت به شاهد، تفاوت محسوسی داشت. نتایج این تحقیق نشان داد ارتباط معنیداری بین تعداد جوانههای قره داغ و غلظت عصاره تاغ وجود دارد.

tags: بنیه بذر، عصاره، درصد جوانهزنی، گیاهچه، خواب بذر