بررسی تاثیر دو روش آبیاری و دو نوع کود بر ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گل محمدی (Rosa damascene. Mill)

Authorsرضا دهقانی بیدگلی,زهرا عبداله پور,مریم اخباری
Journalاکوفیتوشیمیایی گیاهان داروئی
Page number۱
Volume number۵
Paper TypeFull Paper
Published At۱۳۹۶/۰۸/۲۰
Journal GradeScientific - research
Journal TypeElectronic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal IndexISC ,SID

Abstract

ترکیبات فنلی (فلاونوئید، تانن و آنتوسیانین) مهم ترین آنتی اکسیدان های طبیعی به شمار می آیند و عوامل متعددی مانند عوامل محیطی و تغذیه گیاه بر کمیت و کیفیت آنها تاثیر گذارمی باشند. یکی از گیاهان دارویی بومی ایران، گل محمدی با نام است که سابقه استفاده از تر کیبات آن به زمان های کهن بر می گردد و در مناطق مختلف کشور Rosa damascene Mill. علمی به صورت طبیعی و کشت شده وجود دارد. تحقیق حاضر به منظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی گل محمدی تحت تاثیر دو نوع کود (کود دامی و کود شیمیایی) و همچنین دو روشهای آبیاری (غرقابی و قطره ای) در پژوهشکده اسانس های طبیعی دانشگاه کاشان در سال 1395 انجام شده است. در این سنجش میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی کل به روش اسپکتروفتومتری صورت گرفت و در نهایت فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه در غلظت های مختلف با استفاده از روش مهار نسخه 19 SPSS اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار (DPPH) رادیکال آزاد 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل و روش آنالیز واریانس انجام شد. نتایج آزمون فیتوشیمیایی وجود ترکیبات ثانویهای مانند تانن، آنتوسیانین و فلاونوئید و عدم وجود آلکالوئید را در عصاره این گونه تایید کرد. همچنین میزان فلاونوئید کل موجود در نمونهای که کود شیمیایی به کار برده شده بود کمی بیشتر از سایر نمونه ها بود. تیمار کود دامی و تیمار آبیاری غرقابی به ترتیب بیشترین و کمترین میزان ترکیبات فنلی و تیمار آبیاری قطرهای بیشترین خاصیت آنتیاکسیدانی را از خود نشان دادهاند. نتایج این تحقیق نشان داد با استفاده از روشهای مدیریتی از جمله آبیاری و تغذیه می توان تولید، کمیت و کیفیت ترکیبات ثانویه در گیاهان را کنترل نمود.

tags: آبیاری قطرهای، عصاره، فنول کل، کود دامی، گل محمدی