Authors | رضا دهقانی بیدگلی |
---|---|
Journal | زیست شناسی تکوینی |
Page number | ۶۱ |
Volume number | ۱۶ |
Paper Type | Full Paper |
Published At | ۱۴۰۳/۰۶/۰۳ |
Journal Grade | Scientific - research |
Journal Type | Electronic |
Journal Country | Iran, Islamic Republic Of |
Journal Index | ISC |
Abstract
ترکیبات فنلی )فالونوئید، تانن و آنتوسیانین( مهمترین آنتیاکسیدانهای طبیعی به شمار میآیند و عوامل متعددی مانند عوامل محیطی و تغذیه گیاه بر کمیت و کیفیت آنها تاثیرگذارمیباشند. یکی از گیاهان دارویی بومی ایران، زعفران با نام علمی officinalis. Var sativus Crocus است که سابقه استفاده از ترکیبات آن به زمانهای کهن بر میگردد و در مناطق مختلف کشور به صورت طبیعی و کشت شده وجود دارد. تحقیق حاضر به منظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی و فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره زعفران تحت تاثیر دو سویه باکتری محرک رشد )ازتوباکتر کروکوکوم سویه 5 )و )سودوموناس فلورسنس سویه 961 )و همچنین دو روش آبیاری غرقابی و قطرهای انجام شده است. در این مطالعه آزمایشگاهی ابتدا بررسی فیتوشیمی گیاه انجام شد، سپس سنجش میزان ترکیبات فنلی و فالونوئیدی تام به روش اسپکتروفتومتری صورت گرفت و در نهایت فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره گیاه در غلظتهای مختلف با استفاده از روش مهار رادیکال آزاد 2 و 2 دی فنیل 9 -پیکریل هیدرازیل (DPPH (اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل دادهها با نرم افزار SPSS نسخه 91 و روش آنالیز واریانس انجام شد. نتایج آزمون فیتوشیمیایی وجود ترکیبات ثانویهای مانند تانن، آنتوسیانین و فالونوئید و عدم وجود آلکالوئید را تایید کرد. همچنین میزان ترکیبات فالونوئیدی موجود در نمونهای که ازتوباکتر کروکوکوم سویه 5 به کار برده شده بود کمی بیشتر از سایر نمونهها بود. تیمار سودوموناس فلورسنس سویه 961 و تیمار آبیاری غرقابی به ترتیب بیشترین و کمترین میزان ترکیبات فنلی و تیمار آبیاری قطرهای بیشترین خاصیت آنتیاکسیدانی را از خود نشان دادند. کاربرد باکتریهای محرک رشد و جایگزینی سیستم آبیاری قطرهای در کشت زعفران می تواند منجر به افزایش کارایی عصاره این گیاه به عنوان منبع ترکیبات فنلی و آنتیاکسیدان در صنایع غذایی و دارویی باشد.
tags: فالونوئید، باکتری محرک رشد، عصاره، آبیاری قطرهای، زعفران.