بررسی میزان نیاز سرمایی درختچه زرشک در ایران

نویسندگانحسن رضایی,غلام عباس فلاح قالهری
نشریهجغرافیا و برنامه ریزی
شماره صفحات۲۴۹
شماره مجلد۲۸
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۱۴۰۳/۰۲/۱۵
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهالکترونیکی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهISC

چکیده مقاله

شناخت پتانسیلهای اقلیمی مناطق برای تنوع و استعدادیابی محصوالت کشاورزی از اهمیت زیادی برخوردار است. زرشکیکی از محصوالتکشورایران، از تغییرات و ناهنجاریهای اقلیمی آسیب میبیند. در پژوهش حاضر،مراحل فنولوژیکیدرختزرشک بیدانهبر اساس مشاهدات میدانی در ایستگاه هواشناسیسینوپتیک قاینمشخص شد. برای سنجش وضعیت انباشت نیاز سرماییبر اساس مدل ساعت سرمایی و واحد سرمایی یوتا، از آمار18ایستگاه هواشناسی معتبر از سال1987تا2017در مقیاس زمانی ساعتی و روزانهاستفاده شد. نتایج نشان دادکهزرشک ششمرحلهفنولوژیکیبرای تکمیل دوره رشد و نمو از اوایل فروردین ماه تا اواخر آبان ماه نیاز دارد.بیشترین نیاز دمایی در مرحلهگلدهی تانمو میوه رخ میدهد.نیاز سرماییدرختزرشک در ایستگاه های مختلف بهمیزان 1050تا1960ساعتبا توجه شرایطاقلیمی متغیرمیباشد.مشاهداتمیدانینشاندادکهزرشک بی دانه در صورت عدمتأمیننیازسرماییکافیرنگکاملوتجاریبهخودنمیگیرد. منطقه مورد مطالعه با توجه به مدل های ساعت سرمایی و واحد سرمایی یوتا، مورد پهنه بندی قرار گرفت که بر این اساس ایستگاه قاین و زاهدان بیشترین نیاز سرمایی را به خود اختصاص داده اند. براساسشاخصهایاعتبارسنجی مدلهای مختلف برآورد کننده نیاز سرمایی ازمعیارریشه میانگین مربعات استفاده شد و نتایج نشان میدهد که مدل ساعت سرمایی(CH) با توجه به اینکه ریشه میانگین مربعات (RMSE) کمتر نسبت به مدل دیگر میباشد، از عملکرد باالتری برخوردار میباشد.

tags: ساعت سرمایی، فنولوژی، نیاز سرمایی، واحد یوتا، زرشک، ایران