اهمیت و کاربرد گیاهان چوبی در قرآن

تاریخ برگزاری همایش۲۰۱۷-۲-۲۷
محل برگزاری همایشاصفهان
سطح همایشملی

بیان مسأله و هدف پژوهش: همه گیاهان روی زمین و داخل دریاها نشانه بارزی از عظمت خداوند منان می باشند. قرآن از زاویه خاصی به گیاهان مینگرد و آیات فراوانی درباره گیاهان، انواع و اجزای آن نازل شده است. نام بسیاری از سوره های قرآن امور طبیعی است مانند تین، نحل و... . گیاهانی که در قرآن از آنها نام برده است هم از نظر خواص و کاربرد و هم از جهت اشاره به رویدادها و وقایعی که همراه با نام این گیاهان آمده نیز از اهمیت ویژه ای برخوردارند. با توجه به مطالب ذکر شده هدف شناسایی عناصر کلیدی در قرآن و آیات مربوط به آن است. روش و چگونگی انجام پژوهش: در این مقاله از منابع و کتب الکترونیکی مانند، بانک اطلاعاتی و منابع غیرالکترونیکی مانند، قرآن کریم ، تفاسیر المیزان و نمونه و کتب فقهی اسلامی استفاده شده است. یافته ها و نتیجه گیری: از دیدگاه اسلام گیاهان هر چند قوه ناطقه و عاقله ی انسانی را ندارند، ولی از اندک شعور بهره مند بوده و از احساسات و عواطف برخوردارند. به همین دلیل اسلام، انسان را مجاز به تخریب زندگی گیاه نمی‌داند. از آنجایی که دین اسلام کاملترین دین و کتاب آسمانی آن قرآن، در بردارنده‌ی جامع ترین برنامه زندگی برای انسانها می باشد، بررسی گیاهان و جایگاه آنها در ابعاد مختلف زندگی بشر می تواند تأثیر مهمی در نگرش انسان به این موجودات نجیب خلقت، به منظور ایجاد تعامل و تعادل در ارتباط انسان با آنها و توجه بیشتر به جنبه‌های غیر مادی این ارتباط داشته و انسان را به حقیقت نقش گیاهان در زندگی معنوی انسان آشنا سازد.