خواص ضد¬¬اکسایش عصاره‌های دو گونه‌ی مرزه بختیاری و معمولی

نویسندگانپرستو علی پورسامانی,منصوره قوام
همایشاولین کنگره بین اللملی پیشگیری از سرطان
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۴-۰۹-۱۸ - ۲۰۲۴-۰۹-۱۹
محل برگزاری همایش1 - زنجان
ارائه به نام دانشگاهدانشگاه زنجان
نوع ارائهسخنرانی
سطح همایشبین المللی

چکیده مقاله

عصاره‌های گیاهی دارای میزان بالایی از پلی¬فنول‌ها هستند که منجر به داشتن خواص ضداکسایش قوی شده که می‌تواند تاثیر مثبت بر بدن انسان، به ویژه در زمینه بیماری سرطان داشته باشند. مرزه بختیاری (Satureja bachtiarica Bunge.) و مرزه معمولی (Satureja hortensis L.) از خانواده نعناعیان و گیاهان دارویی سنتی و مهم ایران هستند که در طب سنتی کاربرد فراوانی دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی فعالیت ضد اکسایشی عصاره خالص و ترکیبی این دو گونه برای اولین بار طراحی شد. عصاره گیری از گیاهان توسط آب و به روش جوشاندن انجام شد. فعالیت ضد اکسایش با روش سنجش ظرفیت به دام انداختن رادیکال DPPH انجام شد. نتایج نشان داد بیشترین مقدار فعالیت ضداکسایش مربوط به عصاره گونه S. bachtiarica با مقدار μg/mL 482.3463±6.43676 =IC50 بود. از اینرو به نظر میرسد عصاره خالص S. bachtiarica یک پتانسیل طبیعی برای پیشگیری از سرطان با فعالیت ضداکسایش است.

کلیدواژه‌ها: عصاره، Satureja، سرطان، ضد اکسایش طبیعی، گیاهان دارویی