تأثیر نانو ذرات نقره بر شاخصهای جوانهزنی و رشد اولیه دو گونه نعناع فلفلی و پونه در شرایط تنش شوری

نویسندگانمنصوره قوام
تاریخ انتشار۲۰۱۶-۱۰-۰۱
نمایه نشریهSID

چکیده مقاله

کیده در طبیعت گیاهان در برابر نوسانات محیطی مختلفی از جمله شوری و خشکی قرار میگیرند که رشد آنها را محدود میکند. جوانهزنی بذر بهعنوان اساسیترین مرحله تعیینکننده رشد گیاه است که بهشدت تحت تأثییر عوامل محیطی به خصوص رطوبت و مواد محلول قرار میگیرد. پژوهش حاضر با هأد بررسأی ایأرات نأانو ذرات نقره بر شاخصهای جوانهزنی دو گونه دارویی نعناع فلفلی و پونه انجام پذیرفت. آزمایشهأا بأهصأورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو عامل )گونه و نانو ذرات نقره( در 4 تکرار در دانشگاه کاشأان در 000 و 900 میلأیمولأار نمأ ،500 ، سال 5931 اجرا شد. تیمارهأای شأوری در چهأار سأط ) 0 NaCl و 00 و 90 میلیگرم در لیتر( در نظر گرفته شدند. نتایج نشأان ،50 ، تیمارهای نانو ذرات نقره با چهار غلظت ) 0 داد ایر متقابل برهمکنش گونه، تنش شوری و نانو ذرات بر طول ساقهچه و شاخص بنیه در سط احتمال یأ درصد و بر شاخصهای دیگر در سط 1 درصد معنیدار بود. نانو ذرات نقره تثییر افزاینده بر تمام صأفات بأه غیر از شاخص بنیه بذر داشت که غلظتهای 90 و 50 میلیگرم در لیتر نانو ذرات بهترین عملکرد را داشتند. از اینرو به جهت جلوگیری از افزایش ترکیبات نقره در خاک، که استفاده بیش از حد آن میتواند مشأکلاتی را در آینده پدید آورد، غلظت 50 میلیگرم در لیتر برای شوریهای کمتر از 500 میلیمولار قابل توصیه است.