تخمین غیرمخرب سفتی میوه گوجه فرنگی با استفاده از روش طیفسنجی فروسرخ نزدیک

نویسندگان19. محمد حق شناس - سید احمد میره ای- مرتضی صادقی - مجید ناظری
نشریهنشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
شماره صفحات۱۱۳-۱۲۳
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۱۳۹۸-۸-۱
رتبه نشریهISI
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران

چکیده مقاله

با توجه به استقبال بازار از محصولات کشاورزی با کیفیت و سالم، استفاده از روشهای غیرمخرب برای تعیین کیفیت آنها مورد توجه قرارگرفته است. در این میان، روش طیفسنجی فروسرخ نزدیک یکی از روشها ی پرکاربرد در حوزه ارزیابی کیفیت محصولات کشاورزی استدر این پژوهش، سامانهای برای اندازهگیری طیف NIR میوه گوجه فرنگی در مد "عبور نیمه" توسعه داده شد. از لامپهای هالوژنی بهعنوان منابع تحریک نور و از یک اسپکترومتر پرتابل مجهز به فیبر نوری برای جمعآوری طیف در محدوده 400- 1100 نانومتر استفاده شد. بلافاصله پس از جمعآوری طیف از 170 نمونه گوجهفرنگی (رقم گلدی) که در طول مراحل مختلف رسیدگی برداشت شده بودند، سفتی نمونهها با استفاده از آزمون نفوذ با پروب استاندارد اندازهگیری شد. برای حذف اثر عوامل مزاحم از روش ها ی مختلف پیشپردازش و برای مدلسازی سفتی از روش رگرسیون چند متغیره حداقل مربعات جزئی (PLS) استفاده شد . در بررس ی نتا یج اولیه طیفها، دو پیک جذبی در طولموجهای 670 و 990 نانومتر مشاهده شدند که به ترتیب مربوط به وجود کلرو فیل و آب در میوه گوجهفرنگی بودند. روش طیفسنجی NIR توانست سفتی گوجهفرنگی را با یک ضریب همبستگی در مرحله پیشبینی برابر با 0/921 و خطای پیشبینی برابر 2 نیوتن پیشگویی کند.