بهینه‌سازی انتخاب مکان نیروگاه خورشیدی با استفاده از رویکرد ترکیبیGIS - AHP: مطالعه موردی استان آذربایجان غربی

نویسندگانثنا نباتی، رضا بابازاده، علی نمازیان
نشریهفصل نامه علمی انرژی های تجدیدپذیر و نو
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۲۰۲۴
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران

چکیده مقاله

منابع انرژی تجدیدپذیر رویکردی نوین در استراتژی توسعه انرژی محسوب می‌شوند. در این خصوص، سامانه های فتوولتائیک (PVبا توسعه جهشی و سیر نزولی هزینه‌ها از اهمیت بسیاری برخوردارند. راندمان و سودآوری سیستم‌هایPV منوط به موضع‌گیری مدون تجهیزاتPV می‌باشد. پژوهش پیش‌رو، درپی استخراج مدل تناسب اراضی برای احداث نیروگاهPV با سلول‌های سیلیکونی با نگرش به پارامترهای اکولوژیکی، تکنولوژیکی و توپولوژیکی، در استان آذربایجان غربی است. هدف اصلی مقاله، ارائه رویکردی نوین برای انتخاب مکان نیروگاه­های خورشیدی با ترکیب روش­های تصمیم­ گیری چندمعیاره و سیستم اطلاعات جغرافیایی می­باشد.

بدین منظور، پس از بسط معیارهای کلیدی و شناسایی محدودیت‌های اثرگذار، الگوریتم تحلیل سلسله مراتبی در سیستمهای اطلاعات جغرافیایی تلفیق شد. حاصل این تلفیق، حصول نتایج دقیق‌تر ناشی از به‌کارگیری داده‌های اقلیم‌شناسی و توپوگرافی واقعی و ضریب تاثیر هر معیار در نگاشت نهایی می‌باشد. در ادامه، دو رویکرد وزن­های بیشتر و وزن‌های برابر مطرح گردید و نتایج با روش پایه مقایسه شد. در راستای سهولت تبیین نتایج، شاخصی تحت عنوان شاخص تناسب زمین (LSI) تعریف شد که مناطق بالقوه را در 5 دسته، گروه‌بندی کرد.

بر اساس شاخصLSI ، مناطق با پتانسیل بیشتر جهت استقرار سامانه‌هایPV، از رتبه بالاتری برخوردارند. نتایج مدل حاکی از آن است که بالغ بر 22درصد از پهنه مطالعاتی از سیستم‌هایPV پشتیبانی می‌کنند. همچنین، مناطق با پتانسیل بالا (LSI > 3) عمدتاً نوار شرقی و بخش مرکزی استان را در بر می‌گیرد. تجزیه برآیند الحاقی پایگاه‌های داده‌، امکان دستیابی به مساحت بیشتر  با توسعه زیرساخت‌های موجود را تصدیق می‌کند. انطباق نتایج رویکردها بر صحت نتایج حاصله تاکید دارد.