بررسی عوامل اجتماعی مرتبط با اعتیاد در خانواده های کاشانی

تاریخ انتشار۱۴۰۰/۰۹/۰۱
نوع نشریهالکترونیکی
نمایه نشریهISC

زمینه و هدف: یکی از آسیب‌های اجتماعی در جوامع مختلف، اعتیاد است و در این میان، خانواده‌ها نزدیکترین افراد به فرد معتاد هستند. هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی عوامل اجتماعی مرتبط با اعتیاد از نظر خانواده‌های کاشانی است.روش: رویکرد پژوهش حاضر کیفی و جامعه آن خانواده‌های کاشانی است که افراد معتاد در آنها موفق به ترک پایدار مواد مخدر در سال 1397 شدند و به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. تکنیک گردآوری داده‌ها، مصاحبه نیمه‌متمرکز بود و با استفاده از نرم‌افزار مکس‌ کیودا نسخه 10، و براساس کدگذاری باز، محوری و انتخابی داده‌ها تحلیل شد. از معیارهای گوبا و لینکلن برای بررسی دقت علمی استفاده شد.یافته‌ها و نتایج: عوامل اجتماعی مرتبط با اعتیاد از نظر خانواده‌های کاشانی حاکی از آن است که عوامل اجتماعی در ترک پایدار مواد مخدر و عوامل اجتماعی در گرایش به مواد مخدر موثر است. عوامل اجتماعی در ترک پایدار مواد مخدر عبارت‌اند از: عامل‌های حمایت عاطفی و اجتماعی، دشواری دسترسی به مواد، گروه‌‌درمانی، اقدامات حمایتی، انگیزه‌های موثر در ترک، مهارت‌های زندگی، خانواده و انگیزه دینی برای ترک بوده است و عوامل اجتماعی در گرایش به مواد مخدر عبارت‌اند از: عوامل موثر در سرخوردگی، عوامل موثر تمایل به مواد، نداشتن کار، ترک تحصیل و دوستان نامناسب، داشتن دوستان معتاد و ناآگاهی از اعتیاد در جامعه بوده است. مهمترین عامل اجتماعی که در ترک پایدار به آن اشاره شده است، خواستن خود فرد معتاد برای ترک کردن است.

tags: عوامل ، گرایش به اعتیاد ، ترک پایدار ، خانواده‌های کاشانی ، گرایش به ترک اعتیاد