بررسی عوامل مؤثر بر میزان تقدیرگرایی زنان

تاریخ انتشار۱۳۹۳/۰۳/۲۹
نوع نشریهالکترونیکی
نمایه نشریهISC

امروزه تقدیرگرایی، از نظر صاحب‌‌نظران علوم اجتماعی، به‌مثابۀ نوعی باور و اعتقاد فرهنگی و از موانع فرهنگی ـ اجتماعی توسعه به شمار می‌رود و بررسی این مفهوم در مورد زنان، که نیمی از جامعه را در بر می‌‌گیرند، از اهمیتی خاص برخوردار است. هدف این مقاله بررسی میزان تقدیرگرایی زنان و عوامل مؤثر بر آن در جامعۀ آماری تحقیق، زنان بالای پانزده سال دو شهرستان کاشان و آران‌وبیدگل در سال 1390 است. در این تحقیق، با استفاده از فرمول نمونه‌‌گیری کوکران، تعداد 400 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از روش سهمیه‌‌ای بررسی شده‌اند. این مطالعه از نوع پیمایش اجتماعی است و داده‌‌های تحقیق با استفاده از تکنیک پرسش‌نامه جمع‌‌آوری شده است. نتایج ضریب آلفای کرونباخ روایی مقیاس‌‌های تحقیق را تأیید کرده است و نتایج ضریب همبستگی پیرسون گویای رابطه‌ای معنا‌دار بین متغیرهای سنت‌‌گرایی (0.574=r)، جامعه‌‌پذیری جنسیتی (0.409=r)، شیوۀ تربیتی سهل‌‌انگارانه (0.155=r)، شیوۀ تربیتی اقتدارگرایانه (0.256-=r)، سبک تربیتی استبدادگرایانه (0.367=r)، و میزان تقدیرگرایی پاسخ‌گویان است. بیش‌ترین تأثیر بر تقدیرگرایی، بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون یافته‌‌های پژوهش، مربوط به متغیر سنت‌‌گرایی با میزان 0.48=β است و پس از آن جامعه‌‌پذیری جنسیتی با 0.19=β و شیوۀ تربیتی مقتدرانه با 0.084-=β به‌ترتیب در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌‌اند.

tags: تقدیرگرایی جامعه‌‌پذیری جنسیتی سنت‌‌گرایی شیوه‌‌های تربیتی خانواده نمونه‌گیری کوکران