بررسی رابطه بین میزان سرمایه اجتماعی و احساس امنیت اجتماعی در بین زنان مناطق شمال ( ۱ و ۲) و جنوب شهر ( ۱۹ و ۲۰ ) تهران

نویسندگانمحسن نیازی,الهام شفائی مقدم,یاسمن شادفر
نشریهجامعه شناسی مطالعات جوانان
شماره صفحات۱۳۱
شماره مجلد۲
تاریخ انتشار۱۳۹۰/۰۹/۲۴
نوع نشریهالکترونیکی
نمایه نشریهISC

امروزه مفاهیم سرمایه اجتماعی و امنیت اجتماعی از مفاهیم کلیدی علوم اجتماعی به شمار می آیند . صاحبنظران و دانشمندان علوماجتماعی بر اهمیت مقوله امنیتاجتماعی به عنوان نیاز اساسی انسان و نیز پدیده سرمایهاجتماعی به عنوان بستر مناسب بهرهوری و نیل به موفقیت و نیز تعامل بین دو مفهوم تأکید نمودهاند. در این میان، بررسی رابطهی بین دو پدیده سرمایهاجتماعی و احساسامنیتاجتماعی در بین زنان که نیمی از جمعیت جامعه را تشکیل میدهند و میتوانند نقش بسزایی در توسعهاجتماعی ایفا نمایند از اهمیت خاصی برخوردار میباشد. با توجه به مباحث فوق، هدف اساسی این مقاله تبیین دو مفهوم سرمایه اجتماعی و احساسامنیت و نیز چگونگی پیوند و تعامل دو متغیر فوق در بین زنان مناطق جنوب و شمال تهران در سال 1389 میباشد. این مطالعه از نوع پیمایش اجتماعی بوده و داده های تحقیق با استفاده از تکینک پرسشنامه توأم با مصاحبه جمعآوری شدهاست. برای سنجش متغیر سرمایه اجتماعی از مؤلفه های اساسی سرمایهاجتماعی یعنی اعتماداجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی و آگاهی اجتماعی و همچنین برای سنجش احساس امنیتاجتماعی زنان از 20 گویه در قالب طیف لیکرات استفاده شده است . اعتبار و روایی مقیاسهای سرمایهاجتماعی و احساس امنیتاجتماعی پژوهش شامل کلیه زنان واقع در 15 ) ساکن منطقه شمال(مناطق 1 و 2) و جنوب (مناطق 19 و 20 ) شهر تهران در سال - سنین فعالیت ( 64 1389 میباشد. بر اساس فرمول نمونهگیری کوکران، از هر منطقه 265 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای و تصادفی ساده افراد نمونه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته اند . یافتههای تحقیق وجود همبستگی معنیدار بین دو متغیر سرمایهاجتماعی و احساس امنیتاجتماعی در بین زنان مناطق شمال و جنوب شهر تهران را نشان میدهد. نتایج فعالیت آماری مربوطه با استفاده از ضریب 0/ و در بین زنان منطقه جنوب تهران ( 640 (r= 0/ همبستگیپیرسون در بین زنان منطقه شمال تهران( 296 رابطه معنیدار دو متغیر در سطح اطمینان 99 درصد را نشان میدهد. نوع رابطه مثبت بوده و بیانگر این (r= امر است که با افزایش میزان سرمایهاجتماعی زنان، شاهد افزایش احساس امنیت اجتماعی در بین آنان خواهیم بود.

tags: امنیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، انسجام اسلامی، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، آگاهی اجتماعی.