تعیین اثر مکمل کلسیتریول بر حجم ایسکمی مغزی و علائم بالینی آن در رت

Authorsشکوه رحمتی پور,زینب وحیدی نیا,زهرا رضوانی
Conference Titleهمایش ملی پژوهش های کاربردی در فراورده های طبیعی، طب ایرانی و مکمل
Holding Date of Conference۲۰۲۳-۱۰-۳۱ - ۲۰۲۳-۱۱-۰۲
Event Place1 - ساری
Presented byدانشگاه علوم پزشکی مازندران
PresentationSPEECH
Conference LevelNational Conferences

Abstract

سابقه و هدف : سکته مغزی ایسکمیک یکی از علل اصلی مرگ و میر و ناتوانی دائمی در سراسر جهان است. سکته¬های مغزی اکثرا ایسکمیک می¬باشد که به دلیل از دست دادن ناگهانی جریان خون مغزی موضعی در مغز ایجاد می¬شود؛ نکته قابل توجه در نوع ایسکمیک این است که این نوع سکته نه تنها باعث ایجاد یک پاسخ التهابی عصبی موضعی می¬شود، بلکه تأثیر عمیقی بر ایمنی سیستمیک دارد. یکی از عوامل مهم دخیل در التهاب پس از وقوع سکته رها سازی نوروترانسمیترهای مختلف در ناحیه حاشیه¬ای ایسکمی است.کلسیتریول به عنوان فرم فعال ویتامین D، ترکیب آلی و ویتامین محلول در چربی با عملکرد محوری در حفظ هموستازکلسیم، خاصیت ضد¬التهابی و سایر عملکردهای فیزیولوژیکی است که با فعال کردن القای آپوپتوز بافت چربی و همچنین میکروگلیا و بازجذب مجدد آن بواسطه انتقال دهنده¬هاست، که این ویتامین باعث افزایش اثر این انتقال دهنده¬ها می¬شود. بنابراین تصمیم بر آن شد تا اثر کلسیتریول روی سکته مغزی و وزن موش¬ها بررسی شود. مواد و روش ها: 4گروه 5 تایی رت با وزن 240-270 گرم انتخاب شدند.گروه¬ها به ترتیب گروه ایسکمی،گروه ایسکمی کلسیتریول، گروه سالم کلسیتریول و گروه کنترل (شم) می¬باشند. به ترتیب به دو گروه اول سکته مغزی به روش انسداد شریان مغزی میانی(MCAO) القا شد و به گروه دوم و سوم 3 روز متوالی کلسیتریول و به گروه چهارم نرمال¬سالین به صورت تزریق داخل صفاقی داده شد. پس از 72 ساعت بعد از ایسکمی، از موش ها تست رفتاری گارسیا گرفته شد و پس از آن موش ها با گاز CO2 کشته شدند و مغز آن¬ها توسط محلول رنگ تری فنیل تترازولیوم کلراید (TTC) رنگ آمیزی و برش گرفته شد. یافته ها: کمبود کلسیتریول و مشکلات آن بسیار حائز اهمیت است. طبق مشاهدات، حجم اینفارکت مغزی در موش¬های گروه دارو نسبت به گروه کنترل کاهش یافته و در تست رفتاری نسبت به گروه کنترل نمره¬ی بالاتری دریافت کردند. کاهش وزن در موش¬های ایسکمی و سالم که کلسیتریول دریافت کردند به یک نسبت مشاهده شد. نتیجه گیری: ما دریافتیم که استفاده از کلسیتریول در رژیم غذایی یک راه عملی و کم هزینه برای کمک به پیشگیری از چاقی و کاهش وزن و همچنین کمک به بسیاری از بیماری¬ها از جمله سکته مغزی می¬شود. مقدار و وجود کلسیتریول در مکانیسم های التهابی و موجب کاهش تولید فاکتورهای التهابی و در نتیجه باعث بهبودی علایم سکته در فاز حاد سکته مغزی می¬شوند و در نتیجه از تخریب بیشتر سلول¬های عصبی نیم سایه ایسکمی جلوگیری به عمل می¬آید و همچنین با افزایش سوخت و ساز بدن باعث تناسب رژیم غذایی و کاهش وزن می¬گردد.

tags: سکته مغزی، التهاب، کلسیتریول، کاهش وزن