نویسندگان | حسین بتولی,عبد الرسول حقیر ابراهیم آبادی,ناهید سادات حقیقی |
---|---|
نشریه | اکوفیتوشیمی گیاهان داروئی |
شماره صفحات | ۶۴ |
شماره مجلد | ۶ |
ضریب تاثیر (IF) | ثبت نشده |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۱۳۹۷/۰۱/۱۵ |
رتبه نشریه | علمی - پژوهشی |
نوع نشریه | الکترونیکی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | ISC |
چکیده مقاله
چکیده دارای گونه های بوتهای-علفی متعددی است که ،(Lamiaceae) متعلق به خانواده نعنا (Acinos Miller.) " جنس "آویشنک تاکنون بالغ بر 10 گونه از این جنس در جهان و تنها دو گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق ترکیب های شیمیائی مورد بررسی قرار گرفته است. Acinos graveolense (M. B.) Link " اسانس و فعالیت ضدمیکروبی عصاره گیاه "آویشنک سرشاخههای گلدار گیاه در بهار 1393 از گُستره رویشگاههای طبیعی واقع در منطقه قمصر کاشان، جمع آوری و در شرایط اسانس گیری شدند. برای شناسائی (SDE) آزمایشگاه خشک و به روش تقطیر و استخراج با بخار همزمان با حلال آلی و گاز کروماتوگرافی متصل شده به طیف سنج جرمی (GC) ترکیب های تشکیل دهنده اسانس، از دستگاه های گاز کروماتوگرافی استفاده شد. عصارهگیری به روش حرارت و با استفاده از حلال متانول انجام گرفت. اثر ضدمیکروبی عصاره متانولی (GC/MS) گیاه به دو روش دیسک دیفیوژن و روش حداقل غلظت مهارکننده رشد علیه یازده میکروارگانیسم مورد بررسی قرار گرفت. 0 درصد وزنی/وزنی بدست آمد. 27 ترکیب شیمیائی در اسانس گیاه آویشنک شناسائی شدند. اجزای اصلی / راندمان اسانس 1 7 درصد)، ترانس / 8 درصد)، کاریوفیلن اکساید ( 5 / 56 درصد)، بیسیکلوژرماکرن ( 7 / اسانس به ترتیب شامل: ژرماکرن-دی ( 6 3 درصد) بودند. بخش عمدهای از ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس سرشاخههای گلدار / 4 درصد) و لیمونن ( 4 / کاریوفیلن ( 5 ،Klebsiella pneumounia) گیاه، سسکوئیترپنهای هیدروکربنی بودند. عصاره گیاه آویشنک در سه مورد از میکروارگانیسمها فعالیت ضدمیکروبی مختصری نشان دادند. به دلیل بالا (Salmonella paratyphi- Aserotype و Staphylococcus epidermidis بودن مقادیر سسکوئیترپنهای موجود در اسانس این گونه و بهواسطه فعالیت ضدمیکروبی این نوع سسکوئیترپن، اندامهای هوایی گیاه آویشنک پتانسیل مناسبی برای استفاده در تهیه داروهای ضدمیکروبی با منشاء طبیعی دارد.
tags: آویشنک، آنتی باکتریال، اسانس، ژرماکرن- دی، قمصر کاشان