نویسندگان | سمیه حیدرنژاد-ابو الفضل رنجبرفردوئی-عباسعلی ولی |
---|---|
تاریخ انتشار | ۰-۰-۰۱ |
رتبه نشریه | علمی - پژوهشی |
نوع نشریه | الکترونیکی |
نمایه نشریه | ISC ,IranMedex |
چکیده مقاله
شوری یکی از تنشهای اصلی محیطی است که اثر بازدارنده بر رشد و متابولیسم گیاهان دارد. تنش شوری فیزیولوژی گیاه را در سطوح کلی و سلولی، از طریق ایجاد تنش خشکی و بر هم زدن تعادل یونی، تحت تأثیر قرار میدهد. به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف شوری بر محتوای رنگدانههای فتوسنتزی و عناصر غذایی گیاه اشنان (Seidlitzia rosmarinus L.)، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در پنج تکرار و با پنج سطح شوری شامل صفر، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد ( براساس وزن خاک خشک گلدانها) اجرا گردید. نتایج داد که یک رابطة مستقیم و منفی بین افزایش سطوح شوری و کلیه پارامترهای مربوط به رنگدانههای اصلی و همچنین یک فرآیند رقابتی بین یونهای سدیم و کلر با یونهای پتاسیم و کلسیم برقرار است. همچنین مشخص گردید بیشتر پارامترهای فلورسنس کلروفیلی در سطوح شوری بالا (70/0% ≤) تغییر معنیدار نشان دادهاند. با توجه به نتایج این پژوهش این گیاه با جذب عناصر سدیم و کلر در اندامهایش میتواند متحمل شوری شده و برای اصلاح و احیای خاکهای شور مورد استفاده قرار گیرد.