تحلیل حرارتی کوره سنتی آجر پزی به منظور ارائه راهکارهای کاهش مصرف سوخت و اعمال راهکارها در یک کوره نمونه

نویسندگانسید عبد المهدی هاشمی,حسین هنردار,سیدمحمدمهدی ثابت
همایشششمین کنفرانس سوخت و احتراق ایران
تاریخ برگزاری همایش۲۰۱۶-۲-۱۶
محل برگزاری همایشمشهد
نوع ارائهسخنرانی
سطح همایشملی

چکیده مقاله

صنعت آجر یکی از شاخه¬های صنعت سرامیک محسوب می¬شود که علی رقم قدمت چند هزار ساله، در مقایسه با شاخه¬های دیگر این صنعت از نظر کیفی و کمی بویژه در قسمت کوره¬های پخت سنتی که مصرف کننده¬ی بزرگ انرژی فسیلی ( گاز طبیعی یا مازوت ) هستند، شاهد کمترین تغییرات بوده است. فرآیند تولید آجر از جمله فرآیندهایی است که در زمره فرآیندهای پرمصرف حامل¬های انرژی طبقه¬بندی می¬شود. بدین منظور یک تحلیل حرارتی از کوره صورت گرفت که طی آن راه¬های اتلاف حرارت بررسی شده و مقادیر اتلاف محاسبه شده است. با توجه به این تحلیل چندین راهکار برای جلوگیری از هدر رفت انرژی ارائه گردیده است؛ که از میان راهکارهای ارائه شده، عایقکاری بدنه کوره و اصلاح سیستم احتراقی به عنوان راهکار قابل اجرا در وضعیت موجود در نظر گرفته شد. برای جلوگیری از هدر رفت انرژی به محیط، کوره با دو لایه، عایق‌کاری شد. ابتدا با پشم سنگ 2 اینچی و سپس با پشم شیشه 2 اینچی و برای نگهداری عایق‌ها روی آن‌ها توری کشیده شد. برای اصلاح سیستم احتراق نیز راهکار افزایش تعداد مشعل¬ها و بردن محل شعله به زیر روزنه¬های سقف کوره به منظور توزیع بهتر و کنترل بیشتر اعمال گردید. با اعمال این راهکارها مصرف گاز طبیعی به مقدار 40 مترمکعب برای هر تن آجر کاهش یافت که این به معنی کاهش 40 درصدی مصرف سوخت می باشد و همچنین تمام آجرها به طور کامل و یکدست پخته می شوند که این به معنی افزایش تولید بین 7 تا 14 درصد است.