تأثیر خصوصیات حوضه، نوع کاربری و زئومورفولوژی بر گسترش خندق

نویسندگانبهنام فریدگیگلو، هدی قاسمیه
همایشچهاردهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران
تاریخ برگزاری همایش۲۰۱۹-۰۷-۱۶ - ۲۰۱۹-۰۷-۱۷
محل برگزاری همایش1 - ارومیه
ارائه به نام دانشگاهارومیه
نوع ارائهسخنرانی
سطح همایشملی

چکیده مقاله

فرسایش خندقی در حوضه آبخیز قوری چای باعث آسیب رساندن به اراضی مرتعی و کشاورزی مرغوب و همچنین اراضی مسکونی روستایی و تاسیسات جاده‌ای شده است. بنابراین لزوم بررسی عوامل موثر در گسترش فرسایش خندقی در حوضه مورد نظر ضروری به نظر می‌رسد. در این پژوهش به کمک سیستم اطلاعات جغرافیایی و روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، عوامل موثر در گسترش فرسایش خندقی شامل شیب، جهت جغرافیایی، طبقات ارتفاعی، کاربری اراضی و واحدهای موثر ژئومرفولوژی مورد بررسی قرار گرفتند. به‌منظور ارزیابی میزان تاثیر معیارها، طبقات و عوامل موثر به‌صورت دو به دو با هم مقایسه و شاخص وزنی آن‌ها به دست آمد و در نهایت نقش عوامل موثر در گسترش فرسایش خندقی در حوضه قوری چای تعیین گردید. نتایج حاکی از آن بود که موثرترین عامل در گسترش فرسایش خندقی در حوضه شیب بوده و بیش‌ترین گسترش فرسایش خندقی در مناطق مسطح و شیب‌های کمتر از 2 درصد، طبقه ارتفاعی340 -240 متر، در جهت شمالی شیب و در کاربری مرتع بوده است.

لینک ثابت مقاله

کلید واژه ها: خندق، خصوصیات حوضه، روش تحلیل ساسله مراتبی، سیستم اطلاعات جغرافیایی