مکانیسم آلوده شدن آبخوان دشت کاشان با تأکید بر آلودگی نیترات و نیتریت

نویسندگانمحمد میرزاوند، هدی قاسمیه، سید جواد ساداتی نژاد، رحیم باقری، ایان داگلاس کلارک
نشریهاکوهیدرولوژی
شماره صفحات917
شماره مجلد5
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار2018-10-11
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهالکترونیکی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهISC ,SID

چکیده مقاله

در تحقیق حاضر، آلودگی آبخوان دشت کاشان از نظر نیترات و نیتریت و مکانیسم آن بررسی شد. به این منظور، 42 نمونه آب از آبخوان تهیه و آنالیز شد. نتایج پژوهش نشان داد کلراید و سولفات، آنیون‏های غالب و سدیم و کلسیم، کاتیون‏های غالب‌اند. نتایج بررسی حد مجاز متغیرهای TDS، pH، Na+، K+، Cl-، SO42-، NO3-، NO2-، Ca2+ و Mg2+، نشان داد به‏ترتیب 61/97، 47/40، 100، 0، 61/97، 23/95، 09/38، 24/95، 34/83 و 23/95 درصد از منابع آب منطقه براساس استانداردهای WHO و ISIRI، وضعیت غیرمجاز دارند. همچنین، نیترات با Na+، K+، Ca2+، Mg2+، Cl-، HCO3-، SO42-، NO2-، TDS و EC به‏ترتیب همبستگی 68/0، 50/0، 63/0، 52/0، 64/0، 34/0-، 32/0، 64/0، 64/0 و 65/0 دارد. سایر نتایج نشان داد نیترات، ‌دامنۀ تغییرات 86/1 تا 1034 و میانگین 76/118 میلی‏گرم بر لیتر دارد. همچنین، 49/40، 42/21 و 09/38 درصد از نمونه‏ها از نظر نیترات به‏ترتیب، کمی‏آلوده، آلوده و بسیار آلوده‌اند. به‏منظور بررسی دقیق‏تر آلودگی آبخوان طبق توصیۀ WHO، نتایج ترکیبی نیترات و نیتریت نشان داد 23/95 درصد از نمونه‏ها، غلظت بیش از حد مجاز دارند. بنابراین، فقط بخش‏های جزئی از آبخوان در جنوب، جنوب غرب و غرب، وضعیت قابل قبولی دارند.

tags: آبخوان کاشان؛ شور شدن؛ مکانیسم آلودگی؛ نیترات؛ نیتریت