بررسی خواص اپتیکی و الکتریکی لایه جاذب CZTS در حضور پیش‌ماده‌های روی و روی‌سولفید

نویسندگانسجاد قربانی سینی,مهرداد مرادی کاونانی,زهرا رجبی
همایشبیست و ششمین کنفرانس اپتیک و فوتونیک ایران
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۰-۰۲-۰۴ - ۲۰۲۰-۰۲-۰۵
محل برگزاری همایش1 - کرج
ارائه به نام دانشگاهدانشگاه خوارزمی
سطح همایشملی

خواص ساختاری، اپتیکی و الکتریکی لایه جاذب CZTS لایه‌نشانی شده به‌روش تبخیر حرارتی با استفاده از دو پیش‌ماده متفاوت روی‌سولفید (ZnS) و روی (Zn) بررسی شد. در نمونه اول، لایه جاذب CZTS به صورت چند لایه‌ای ZnS/Cu/Sn/S لایه‌نشانی شد. لایه‌نشانی نمونه دوم همانند نمونه اول انجام شد با این تفاوت که به‌جای پیش‌ماده روی‌سولفید از پیش‌ماده فلزی روی استفاده شد. بررسی خواص ساختاری، اپتیکی،الکتریکی لایه جاذب CZTS به‌ترتیب توسط آنالیز‌های SEM، XRD، طیف‌سنجی نوری-بازتابی و دستگاه شبیه‎ساز طیف خورشید انجام شد. نتایج نشان داد که استفاده از پیش‌ماده فلزی روی به‌جای روی‌سولفید باعث بهبود یکنواختی سطح و بلورینگی لایه جاذب CZTS، کاهش تشکیل لایه میانی MoS2، برقرار شدن اتصال دیودی (شاتکی) بین لایه جاذب و آلومینیوم لایه‌نشانی شده بر روی آن و کاهش گاف نواری لایه جاذب می‌شود.

کلید واژه ها: لایه جاذب، CZTS، پیش‌ماده، روی، روی‌سولفید، MoS2