غزل روایی و خاستگاه آن در شعر فارسی

شماره صفحات۱۰۵-۱۲۱
تاریخ انتشار۱۳۸۶
نوع نشریهچاپی

 غزل فارسی یکی از قالب های اصلی شعر فارسی است, اما پیدایش, پرورش و گونه های مختلف آن, موضوعی است که پژوهشگران را همچنان به تاملات و تحقیقات تازه تر دعوت می کند. در این نوشتار ابتدا تعریفی تازه از شعر و غزل روایی عرضه, و انواع مختلف آن با دو رویکرد صوری ساختاری و محتوایی معنایی (انواع ادبی قدیم) بازشناسی و تقسیم بندی شده است. در بخش دیگر نوشتار, درباره خاستگاه غزل فارسی و آرای مختلف در آن باره بحث شده است. مطابق یافته های این تحقیق که با شواهدی از شعر فارسی مستند و موید گشته, غزل روایی/fa?page=1&sort=1&ftyp=all&fgrp=all&fyrs=all" target="_blank"> خاستگاه غزل روایی با دو رویکرد تغزلی و غزلی قابل بررسی است و انواع مختلف آن را می توان بر اساس ساختار (با سه گونه حکایت, گفت و گو, و توصیف) و محتوا (با محتواهایی چون اجتماعی, تاریخی, عرفانی معرفتی, سوگنامه, مژده نامه, سفرنامه, سرگذشت و... که زیر مجموعه ساختار حکایت جای می گیرند) تقسیم بندی و معرفی کرد. در انتهای نوشتار نیز به فواید یا کارکردهای غزل روایی (مثل انسجام ساختاری شعر, آسان یابی مضامین و ارتباط بهتر با مخاطب, نمایشی شدن, و لذت بخشی) اشاراتی شده است.

استنادها

متن کامل مقاله