تأثیرتنش شوری بر جوانه زنی و رشد اولیه زیره سبز (.Cuminum Cyminum L) در دو رقم اردستان و مشهد اردهال

نویسندگانهنگامه وثوقی,سیدعلی حسینی تفرشی,حمید دهقان زاده
همایشچهارمین کنفرانس ملی فیزیولوژی گیاهی ایران
تاریخ برگزاری همایش۲۰۱۵-۹-۲
محل برگزاری همایشتهران
نوع ارائهسخنرانی
سطح همایشملی

چکیده مقاله

دراین مطالعه دو رقم زیره سبز در سطوح مختلف شوری (صفر، 250 ،200 ،150 ،100و 300 میلی مولار) برای تعیین آستانه تحمل به نمک کشت داده شدند. نتایج حاصله حاکی از کاهش درصد جوانه زنی رقم مشهد اردهال در شوری 200 میلی مولار به بالا و رقم اردستان در شوری 100میلی مولار به بالا نسبت به شاهد بود. در مورد هر دو رقم، سرعت جوانه زنی در شوری 100 میلی مولار و شاهد تفاوت معنی داری نداشت ولی با افزایش شوری، افت سرعت جوانه زنی مشاهده شد. در رقم اردستان افزایش شوری بیش از 100 میلی مولار باعث افزایش قابل ملاحظه ای در طول ریشه و ساقه چه شد، در حالی که این افزایش در رقم مشهد اردهال نسبت به شاهد در شوری بالاتر یعنی 150 میلی مولار مشاهده شد. نتایج نشان داد اگرچه بنیه بذر در هر دو رقم با افزایش غلظت نمک تا 150 میلی مولار نسبت به شاهد افزایش و بعد از آن در شوری های بیشتر کاهش یافت، اما به طورکلی بنیه ژنتیکی بذر رقم اردستان بیشتر از رقم مشهد اردهال بود.