بررسی تغییرات محتوی رنگدانه‌های فتوسنتزی، پارامترهای فلورسنس کلروفیلی و عناصر غذایی در گیاه اشنان (Seidlitzia rosmarinus L.) تحت تنش شوری

Authorsسمیه حیدرنژاد,ابو الفضل رنجبرفردوئی,عباسعلی ولی
Journalفرایند و کارکرد گیاهی
Page number۳۷
Volume number۴
Paper TypeFull Paper
Published At۱۳۹۴/۰۸/۱۸
Journal GradeScientific - research
Journal TypeElectronic
Journal CountryIran, Islamic Republic Of
Journal IndexISC ,IranMedex

Abstract

شوری یکی از تنش‌های اصلی محیطی است که اثر بازدارنده بر رشد و متابولیسم گیاهان دارد. تنش شوری فیزیولوژی گیاه را در سطوح کلی و سلولی، از طریق ایجاد تنش خشکی و بر هم زدن تعادل یونی، تحت تأثیر قرار می‌دهد. به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف شوری بر محتوای رنگدانه‌های فتوسنتزی و عناصر غذایی گیاه اشنان (Seidlitzia rosmarinus L.)، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در پنج تکرار و با پنج سطح شوری شامل صفر، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد ( براساس وزن خاک خشک گلدان‌ها) اجرا گردید. نتایج داد که یک رابطة مستقیم و منفی بین افزایش سطوح شوری و کلیه پارامترهای مربوط به رنگدانه‌های اصلی و همچنین یک فرآیند رقابتی بین یون‌های سدیم و کلر با یون‌های پتاسیم و کلسیم برقرار است. همچنین مشخص گردید بیشتر پارامترهای فلورسنس کلروفیلی در سطوح شوری بالا (70/0% ≤) تغییر معنی‌دار نشان داده‌اند. با توجه به نتایج این پژوهش این گیاه با جذب عناصر سدیم و کلر در اندام‌هایش می‌تواند متحمل شوری شده و برای اصلاح و احیای خاک‌های شور مورد استفاده قرار گیرد.

tags: اشنان، تنش شوری، سدیم، فتوسیستم، کلر، کلروفیل فلورسنس