مقایسه اثر رژیم غذایی کم کالری و تمرین ورزشی بر لپتین و آدیپونکتین در افراد میانسال و سالمند دارای اضافه وزن و چاق: یک مرور نظام مند و فراتحلیل

نویسندگانفاطمه کاظمی نسب,نفیسه حسن پور
نشریهمجله دیابت و متابولیسم ایران
ضریب تاثیر (IF)ثبت نشده
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۱۴۰۲/۱۱/۰۱
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهالکترونیکی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهSCOPUS ,ISC

چکیده مقاله

زمینه و هدف: لپتین و آدیپونکتین، آدیپوکین‌هایی هستند که توسط سلول‌های چربی تولید می‌شوند و در بیماری چاقی نقش مهمی دارند. هدف مطالعه حاضر بررسی مقایسه اثر رژیم غذایی کم کالری (LCD) و تمرین ورزشی (Exe) بر لپتین و آدیپونکتین در میانسالان و سالمندان دارای اضافه وزن و چاق بود. مواد و روش ها: جستجوی سیستماتیک در پایگاه­های اطلاعاتی PubMed، Web of Science، SID، Magiran و Google scholar برای مقالات انگلیسی و فارسی منتشر شده تا مرداد ماه سال 1402 انجام شد. اندازه اثر و فاصله اطمینان 95 درصد با استفاده از مدل اثر تصادفی محاسبه شد. نتایج: نتایج 25 مطالعه با 2063 میانسال و سالمند دارای اضافه وزن و چاق نشان داد که ترکیب تمرین ورزشی و رژیم غذایی نسبت به Exe سبب کاهش معنادار لپتین]001/0P= ،4/0-= [SMDو افزایش معنادار آدیپونکتین]02/0P= ، 17/0= [SMDدر میانسالان و سالمندان دارای اضافه‌وزن و چاق شد. در مقابل LCD نسبت به Exe سبب تغییر معنادار لپتین سرمی ]1/0P= ،16/0-= [SMDو آدیپونکتین]7/0P= ، 05/0= [SMDدر میانسالان و سالمندان دارای اضافه‌وزن و چاق نشد. همچنین ترکیب تمرین ورزشی و رژیم غذایی نسبت به LCD سبب تغییر معنادار لپتین]2/0P= ، 11/0-= [SMDو آدیپونکتین]8/0P= ، 02/0= [SMDدر میانسالان و سالمندان دارای اضافه‌وزن و چاق نشد. نتیجه­گیری: پیشنهاد می‌شود میانسالان و سالمندان برای دستیابی هیپولپتینمی و هایپرآدیپونکتینمی، ترکیبی از مداخلات تمرین ورزشی و رژیم غذایی کم­کالری را در سبک زندگی خود قرار دهند.

tags: رژیم غذایی کم کالری، لپتین، آدیپونکتین، تمرین ورزشی، سالمندی