مطالعه و بررسی انواع روش‌های مدرن شیرین‌سازی آب شور; مزایا و معایب، فرصت‌ها و چالش‌ها

نویسندگاناحمد بیت اللهی توکلی,قنبر علی شیخ زاده,ابوالفضل حاجی‌زاده اقدم
همایشچهارمین کنفرانس ملی داده‌کاوی در علوم زمین
تاریخ برگزاری همایش۲۰۲۴-۰۲-۱۹ - ۲۰۲۴-۰۲-۱۹
محل برگزاری همایش1 - اراک
ارائه به نام دانشگاهدانشگاه صنعتی اراک
نوع ارائهسخنرانی
سطح همایشملی

چکیده مقاله

چالش آب شرب و کشاورزی در دنیای امروز وارد مرحله بحران شده‌است که اگر در گذشته چالشی برای بقای روزمره و حیات تعداد اندکی از انسان‌ها بوده‌است امروزه بحرانی بزرگ برای حیات انسان‌ها و سایر جانوران و گونه‌های نیازمند به آب و حتی چالشی بزرگ برای تمدن بشر و ادامه زندگی بر روی کره زمین می‌باشد. .بحران آب در ایران نیز امروزه یک چالش محیط زیستی، اجتماعی و حیاتی محسوب می‌شود به گونه‌ای که اگر حتی امروز هم اقدامات لازم صورت بگیرد هم شاید دیر باشد. دریاچه ارومیه، تالاب‌ گاوخونی، زاینده‌رود و... تنها بخشی از بحران بی‌آبی در کشور را نشان می‌دهد. شیرین‌سازی پاسخ امروز بشر به بحران بی‌آبی است. روش های شیرین‌سازی مبتنی بر سه روش کلی تبخیری-تراکمی، فیلتراسیون و کریستالیزاسیون است که با توجه به نیازها، وضعیت جغرافیایی منطقه، دسترسی به انرژی و... می‌توان برای شیرین‌سازی روش مورد نظر را انتخاب نمود. شیرین‌سازی را امروزه به روش‌های هیبریدی یا ترکیب روش‌های موجود به منظور حداکثر بهره‌وری نیز انجام می‌دهند. در این پژوهش روش‌های موجود معرفی و مقایسه شده و نحوه و امکان استفاده از انرژی‌های تجدید‌پذیر در آن‌ها بررسی شده‌است. با توجه به بررسی انجام شده، قابل ذکر است که روشهای مختلف شیرین‌سازی آب، اعم از روش‌های حرارتی متکی به سوخت‌های فسیلی و حرارت‌های بازیافتی صنایع، و یا روش‌های مبتنی بر انرژی الکتریکی و انرژی‌های تجدیدپذیر می‌تواند در کشور بکار گرفته شود.

کلیدواژه‌ها: شیرین‌سازی، نمک‌زدایی، انرژی‌های تجدیدپذیر، پساب فرآیند شیرین‌سازی