اثر تنش قلیایی بر غلظت عناصر غذایی گیاه قره¬داغ (L. Nitraria schoberi)

نویسندگانجواد مومنی دمنه-فاطمه پناهی
تاریخ انتشار۲۰۱۶-۹-۰۱
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نمایه نشریهISC

چکیده مقاله

تنش قلیائیت فیزیولوژی گیاه را در سطوح کلی و سلولی، از طریق بر هم زدن تعادل یونی، تحت تأثیر قرار می‌دهد. در این مطالعه اثر تیمارهای مختلف اسیدیتی (pH) آب آبیاری در دامنه‌ی قلیایی بر فراهمی عناصر غذایی و نیتروژن و بیکربنات در گیاه قره¬داغ و در قالب یک طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. طرح مذکور حاوی 5 تیمار (هر تیمار شامل 4 تکرار) شامل شاهد و چهار سطح تنش: سطح اول شاهد (Ctrl, pH 7/2)، قلیائیت کم (LAK, pH 8/5)، قلیائیت متوسط (MAK, pH 9)، قلیائیت زیاد (HAK, pH 9/5) و قلیائیت شدید (SAK, pH 10) اجرا گردید. به¬منظور آنالیز داده¬ها از نرم¬افزار Minitab نسخه 16استفاده شد. تجزیه واریانس با استفاده از تجزیه واریانس یک‌طرفه انجام شد. مقایسه میانگین‌ها با آزمون توکی صورت پذیرفت. با استفاده از آزمون توکی در سطح معنی¬داری 5 درصد، از مقایسه میانگین¬ها می¬توان دریافت شیب افزایشی قلیائیت در میزان کلسیم سیر کاهشی داشته و بیشترین مقدار کلسیم در گروه شاهد و کمترین مقدار کلسیم در تنش قلیائیت10 است، این در حالی است که سدیم، پتاسیم، کلر و منیزیم در شیب افزایشی قلیائیت سیر افزایشی را نشان می¬دهند، که در این¬صورت کمترین مقدار در گروه شاهد و بیشترین مقدار در قلیائیت 10 است. در نیتروژن روند پاسخ به تغییرات قلیائیت تا سطح دوم تنش افزایشی است و سپس روند تغییرات کاهشی در همه قسمت¬های گیاه قره¬داغ بوده است. بیشترین مقدار نیتروژن در سطح دوم تنش بوده و کمترین مقدار در گروه شاهد مشاهده شده است.