| نویسندگان | دکتر معصومه رامبد,محمدعلی نظری نیا,مهدی سلمان پور |
| نشریه | مجله علوم پزشکی صدرا |
| ضریب تاثیر (IF) | ثبت نشده |
| نوع مقاله | Full Paper |
| تاریخ انتشار | 1404/05/13 |
| رتبه نشریه | علمی - پژوهشی |
| نوع نشریه | الکترونیکی |
| کشور محل چاپ | ایران |
| نمایه نشریه | IranMedex ,JCR ,SCOPUS |
چکیده مقاله
مقدمه: لوپوساریتماتوس عوامل خطرزا و محافظتی متناقضی دارد و برخی از این عوامل ناشناخته مانده است. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل محیطی،روانی،اقتصادی-اجتماعی،غذایی و الکترومغناطیسی درابتلا به لوپوس اریتماتوس انجام شد. مواد و روشها:روشمطالعهبهصورتمورد-شاهدیبودورویدوگروهازافرادکهیکگروه مبتلا به لوپوس(250نفر)وگروهدیگرمبتلا به لوپوس نبودند(250نفر)،انجامشد.دادهها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که حاوی اطلاعات عوامل فردی، محیطی،اقتصادی-اجتماعی،روحی-روانی،الکترومغناطیسی وغذایی بود و پرسشنامه دفعات غذایی جمعآوری شد.از نرمافزار SPSS نسخه24 و آزمون تی مستقل،کای اسکوئر و رگرسیون لوجستیک برای تحلیل دادهها استفاده گردید.
یافته ها :نتایج مطالعه نشان داد که افراد مبتلا به لوپوس اریتماتوس بیشتر در مناطق روستایی، درمنازل حیاط دار، در طبقات پایین منازل و در خانههای نمناک زندگی میکنند. آنها بیشتر در معرض مواد شیمیایی قرار دارند، کمتر سیگار میکشند و بیشتر از گروه شاهد، فرآوردههای خونی دریافت کردهاند( P>0/05) بیماران مبتلا به لوپوس سطح بالاتری از استرس، افسردگی و اضطراب را تجربه کرده و فعالیت بدنی بیشتری داشتهاند(P>0/05) این افراد کمتر قهوه، چای سبز و ویتامینE مصرف میکردند، اما مصرف غذایسرخ کرده درآنها بیشتر بود.همچنین مصرف مکملهای آهن و روی، و روغن جامد در آنها بیشتر بود.این بیماران مدت زمان بیشتری از داروهای ضدبارداری استفاده میکردند و موبایل خود را هنگام خواب نزدیک سر خود میگذاشتند(P>0/05) نتیجه گیری:بر اساس یافتهها،استراتژیهای پیشگیرانهای که بر مدیریت استرس، عادات غذایی و کاهش قرارگیری در معرض مواد شیمیایی تمرکز دارند، میتوانند در کاهش خطر ابتلا به لوپوس اریتماتوس مؤثر باشند.