تاثیر نانو ذره سلنیوم (Nano-Se) و عصاره سبوس برنج بر جوانه¬زنی و برخی ویژگی¬های مورفوفیزیولوژیکی گیاه دارویی گون گزی (Astragalus adscendens Boissier )

نویسندگانرضا دهقانی بیدگلی
نشریهزیست شناسی تکوینی
شماره صفحات۳۱
شماره مجلد۱۰
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۱۳۹۷/۰۳/۲۱
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهالکترونیکی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهISC ,SID ,PubMed

چکیده مقاله

به منظور بررسی اثر پیش تیمار بذور گون گزی با عصاره سبوس برنج عصاره و محلول نانو ذره سلنیوم در مراحل اولیه جوانه زنی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار در سال 1396 اجرا شد. تیمار های آزمایش شامل پرایمینگ با عصاره سبوس برنج در 4 سطح (صفر به عنوان شاهد، 1/0 ، 2/0 و 5/0 درصد وزنی-حجمی ) و نانو ذره سلنیوم در 4 سطح (صفر به عنوان شاهد، 04/0، 08/0 و 1/0 درصد وزنی-حجمی ) به مدت 2 ساعت در دمای 25 درجه سانتی گراد بودند. نتایج آزمایشات نشان داد عصاره سبوس برنج، نانو ذره سلنیوم و اثر متقابل تیمارها در سطح احتمال %1 بر تمامی صفات مورد مطالعه شامل درصد جوانه¬زنی، طول ریشه¬چه، طول ساقه-چه، ضریب جوانه¬زنی، محتوای نسبی آب، کلروفیل a،b و کلروفیل کل، معنی دار بود. همچنین استفاده از عصاره سبوس برنج1/0درصد باعث افزایش 15 درصدی طول ریشه¬چه شد، اما با افزایش غلظت عصاره سبوس برنج طول ریشه¬چه و ساقه¬چه نسبت به شاهد کاهش پیدا کردند. همچنین پرایمینگ بذور با عصاره سبوس برنج2/0درصد و نانو ذره سلنیوم08/0درصد باعث افزایش 37 درصدی طول ریشه¬چه شد. بالاترین میزان درصد جوانه¬زنی، محتوای کلروفیل a،b و طول ساقه¬چه با اعمال تیمار 1/0 درصد وزنی-حجمی عصاره سبوس برنج به همراه تیمار 1/0 درصد وزنی-حجمی نانو ذره سلنیوم به دست آمد. همچنین اعمال تیمار های ذکر شده به تنهایی نیز بر صفات مورد مطالعه اثرات مثبت و معنی دار داشتند.

tags: پرایمینگ، جوانه¬زنی، کلروفیل، طول ریشه ¬چه ، محتوی آب نسبی