نویسندگان | سمیه دور,رضا دهقانی بیدگلی,مریم اخباری,دامون رزمجویی |
---|---|
نشریه | مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی |
شماره صفحات | ۸۹ |
شماره مجلد | ۱۰ |
نوع مقاله | Full Paper |
تاریخ انتشار | ۱۳۹۸/۱۱/۰۷ |
رتبه نشریه | علمی - پژوهشی |
نوع نشریه | الکترونیکی |
کشور محل چاپ | ایران |
نمایه نشریه | PubMed |
چکیده مقاله
سابقه و هدف: گیاهان خانواده نرگس علاوه بر ارزش زینتی به لحاظ دارا بودن ترکیبات معطر و دارویی نیز دارای اهمیت می باشند. تحقیق حاضر به منظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی چهار نژادگان گل نرگس به نامهای نرگس شهلا، نرگس مسکین، نرگس شصتپَر و نرگس پنجه گربهای انجام شده است. مواد و روشها: پس از جمع آوری گلنرگس در نرگسزار طبیعی بهبهان، عصاره گیری به روش سرد (خیساندن) انجام شد. در این مطالعه آزمایشگاهی ابتدا بررسی فیتوشیمی گیاه انجام شد، سپس سنجش میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی تام به روش اسپکتروفتومتری صورت گرفت و در نهایت فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه در غلظت های مختلف با استفاده از روش مهار رادیکال ازاد 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) اندازه گیری شد. یافته ها: بر اساس نتایج بازده عصاره در نمونهی نرگس مسکین درابتدای فصل برداشت، بیشتر از نمونههای دیگر بود. ترکیبات ثانویه مانند تانن و آلکالوییدها نیز در برخی نمونهها مشاهده گردید که البته میزان آنها در نژادگانهای مختلف گلنرگس، متفاوت بود. درصد مهار رادیکالهای آزاد DPPH نیز نشان از خاصیت آنتیاکسیدانی نسبتاً بالای این نژادگانها دارد هرچند هر چهار نژادگان تقریبا در یک حد دارای درصد مهار بودند، اما در این میان، بیشترین خاصیت آنتیاکسیدانی مربوط به نرگس مسکین با درصد مهار 72/93 و کمترین خاصیت آنتیاکسیدانی مربوط به نرگس شهلا با درصد مهار 895/91 بود، بر اساس نتایج، نرگس مسکین بیشترین و نرگس شهلا به ترتیب کمترین خاصیت آنتیاکسیدانی از خود نشان دادند. بحث: نتیجه تحقیق حاضر نشان می دهد تفاوت قابل ملاحظه ای در ترکیبات و درصد مهار رادیکالهای آزاد DPPH در عصاره نژادگانهای مختلف گیاه نرگس مشاهده می شود که تاکنون برای این گیاه در منابع علمی گزارش نشده است. نتیجه گیری: گونه ها و واریته های مختلف گیاهی ترکیبات مختلفی دارند و این عامل می تواند در نوع استفاده صحیح آنها در صنایع مرتبط مورد استفاده قرار گیرد.
tags: آزمون فیتوشیمایی، خاصیت آنتی اکسیدانی، درصد مهار، گل نرگس، عصاره