بررسی تأثیر باکتری محرک رشد Pseudomonas putida بر تغییرات اسانس رزماری (. Rosmarinus officinalis L ) تحت آبیاری پساب تصفیه شده شهری

نویسندگانرضا دهقانی بیدگلی,مونا غیاثی یکتا
نشریهنشریه گیاهان دارویی
شماره صفحات۲۱۲
شماره مجلد۴
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۱۳۹۸/۰۸/۰۶
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهالکترونیکی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهSCOPUS ,ISC

چکیده مقاله

مقدمه: عوامل محیطی و تنظیم‌کننده‎های زیستی بر صفات مرفوفیزیولوژیک و فیتوشیمیایی گیاهان تأثیر دارند. هدف: هدف از این مطالعه، بررسی رشد و عملکرد گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis) در همزیستی با ریزوباکتری‎های محرک رشد گیاه (PGPR) تحت آبیاری با فاضلاب تصفیه شده شهری بود. روش بررسی: این مطالعه در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه کاشان بر اساس آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی (RCBD) با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل القای باکتری (PGPR (Pseudomonas putida Strain R112) در دو سطح تلقیح و عدم تلقیح و همچنین تصفیه فاضلاب تصفیه شده شهری در پنج سطح صفر (شاهد)، 25، 50، 75 و 100 درصد در دقیقه بود. نتایج: بیشترین میزان وزن تر و خشک اندام هوایی در گیاهان تلقیح شده با باکتری و تیمار شاهد آبیاری و نیز کمترین مقادیر آن در گیاهان تلقیح نشده و آبیاری با 100 درصد پساب تصفیه شده حاصل شد. چنان که وزن تر و خشک اندام هوایی به ترتیب به میزان 44/53 و 35/71 درصد نسبت به گیاهان تلقیح شده با باکتری و عدم استفاده از پساب تصفیه شده کاهش یافت. همچنین بالاترین درصد اسانس رزماری در گیاهان تلقیح شده با باکتری و تیمار 50 درصد پساب شهری حاصل شد. نتیجه‎گیری: رشد و عملکرد رزماری با افزایش درصد فاضلاب افزایش یافت و تلقیح باکتری‌های تقویت کننده گیاه باعث افزایش تحمل گیاه شد.

tags: رزماری، آبیاری، اسانس، باکتری محرک رشد، پساب تصفیه شده شهری