تاثیر رژیم های مختلف آبیاری بر ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره کلاله زعفران

نویسندگانرضا دهقانی بیدگلی,امیر سالاری,مهدی بشیری
نشریهنشریه پژوهش های زعفران
شماره صفحات۱۰۹
شماره مجلد۷
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشار۱۳۹۸/۰۶/۳۱
رتبه نشریهعلمی - پژوهشی
نوع نشریهالکترونیکی
کشور محل چاپایران
نمایه نشریهISC ,IranMedex

چکیده مقاله

عوامل محیطی مانند تغذیه گیاه و رطوبت در دسترس گیاه بر کمیت و کیفیت ترکیبات آن از جمله ترکیبات فنلی شامل فلاونوئید، تانن و آنتوسیانین‌ها تاثیر گذار می‌باشند. یکی از گیاهان دارویی بومی ایران، زعفران است که سابقه استفاده از تر کیبات آن به زمانهای کهن بر می‌گردد. تحقیق حاضر به منظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره کلاله گیاه زعفران تحت تاثیر رطوبت در دسترس گیاه در اثر آبیاری شامل: آبیاری در حد ظرفیت زراعی(FC)، آبیاری متوسط (FC2/1) و آبیاری کم (FC3/2) و آبیاری خیلی کم(FC3/1) انجام گردید در این مطالعه آزمایشگاهی ابتدا پیازهای زعفران در قالب بلوک کاملا تصادفی در سه تکرار کشت شدند و سپس بررسی فیتوشیمی عصاره گیاه انجام شد، سپس سنجش میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی تام به روش اسپکتروفتومتری صورت گرفت و در نهایت فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره کلاله گیاه در غلظت های مختلف با استفاده از روش مهار رادیکال ازاد 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارSPSS نسخه 19 و روش آنالیز واریانس انجام شد. نتایج آزمون فیتوشیمیایی وجود ترکیبات ثانویه‌ای مانند تانن، آنتوسیانین و فلاونوئید و عدم وجود آلکالوئید را تایید کرد. همچنین میزان ترکیبات فلاونوئیدی موجود در نمونه آبیاری شده 2/1 ظرفیت زراعی بیش‌تراز سایر نمونه ها بود. نمونه آبیاری شده در حد ظرفیت زراعی و نمونه آبیاری شده در حد 3/1ظرفیت زراعی به‌ ترتیب بیش‌ترین و کم‌ترین میزان ترکیبات فنلی و نمونه آبیاری شده در حد ظرفیت زراعی بیش‌ترین خاصیت آنتی‌اکسیدانی را از خود نشان داده‌اند

tags: آزمون فیتوشیمائی، زعفران، ظرفیت زراعی، عصاره، فلاونوئید