پیش بینی بهزیستی روان شناختی زنان با پرفشاری خون بر اساس استرس ادراک شده با نقش واسطه ای تنظیم شناختی هیجان

نویسندگاناصغرجعفری، زهرا دهقانی آرانی
نشریهروان پرستاری
نوع مقالهFull Paper
تاریخ انتشارخرداد و تیر ۱۳۹۸
رتبه نشریهISI
نوع نشریهچاپی
کشور محل چاپایران

چکیده مقاله

مقدمه: افراد با پرفشاری خون، معمولا استرس بالایی دارند به این دلیل بهزیستی ‌روان‌شناختی آنان کاهش می‌یابد. با توجه به راهبردهای تنظیم‌هیجان، تاثیر استرس بر بهزیستی ‌روان‌شناختی متفاوت است. پژوهش حاضر به منظور پیش‌بینی بهزیستی ‌روان‌شناختی زنان با پرفشاری خون بر اساس استرس ادراک‌‌شده با نقش واسطه‌ای تنظیم‌هیجان انجام شد.

روش کار: روش ‌پژوهش همبستگی بود. جامعه‌آماری زنان با پرفشاری خون بودند (مساوی یا بیشتر از 90/140)  که به مرکز بهداشت شهر آران و بیدگل در کاشان مراجعه کردند. با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی‌ساده 120 شرکت‌کننده انتخاب شدند و پرسشنامه‌های بهزیستی ‌روان‌شناختی ریف (1980)، استرس ادراک ‌شده کوهن (1983) و تنظیم‌‌شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) را تکمیل کردند. داده‌ها با آزمون‌های ضریب ‌همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری به شیوه سلسله مراتبی تحلیل شدند.

 یافته­ها: بین استرس ادراک ‌شده، راهبردهای‌ منفی تنظیم‌ هیجان و بهزیستی ‌روان‌شناختی رابطه معکوس و معنادار و بین راهبردهای مثبت تنظیم ‌هیجان و بهزیستی‌ روان‌شناختی رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد (01/0P<). نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد  که راهبردهای مثبت و منفی تنظیم‌ هیجان در رابطه بین استرس‌ و بهزیستی روان‌شناختی نقش واسطه‌ای جزئی و معنادار دارند (01/0P<).

نتیجه‌گیری: راهبردهای مثبت و منفی تنظیم‌هیجان بر نقش استرس در پیش‌بینی بهزیستی‌روان‌شناختی زنان با پرفشاری خون تاثیر دارد اما این تاثیر کامل نیست. به منظور ارتقاء بهزیستی ‌روان‌شناختی زنان با پرفشاری خون، علاوه بر توجه به استرس، لازم است زمینه به کارگیری راهبردهای مثبت تنظیم هیجانی برای زنان با پرفشاری خون فراهم شود.